The Evaluation of Hygienic and Healthy Conditions in the Schools and Childcare Centers in the Area of Lublin Voivodeship
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Język Polski)References
Boczkowska M., 2015, Zachowania zdrowotne młodzieży gimnazjalnej. Lublin, Wydawnictwo UMCS.
D’Anci K. E., Konstant F, Rosenberg I. H., 2006, Hydration and cognitive function in children “Nutrition Reviews”, 64, 457–64, DOI: http://dxdoiorg/101111/j1753-48872006tb00176x.
Główny Inspektorat Sanitarny, 2014, Stan sanitarny kraju w roku 2014, 149–151 [pozyskano z: http://gisgovpl/images/kafelki/stan_sanitarny_krajupdf, dostęp: 15062015].
Mazur J, 2015, Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014, 123. Warszawa, Instytut Matki i Dziecka.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Zakład Higieny Środowiska, 2015, Zasady udostępniania wody wodociągowej dzieciom w placówkach szkolno-wychowawczych. Bezpieczne formy i zalecenia higieniczno-sanitarne. Warszawa.
Osiński W., 1998, Aktywność fizyczna ucznia – znaczenie i potrzeby, W: J. Kopczyńska-Sikorska, B. Ignar-Golinowska (red.), Wybrane problemy zdrowotne i higieniczne populacji w wieku rozwojowym „Problemy Higieny – Zagadnienia Higieniczne Środowiska Szkolnego”, nr 58, 64. Warszawa, Wydawnictwo Polskie Towarzystwo Higieniczne.
Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny w Łodzi, 2014, Ocena stanu sanitarnego województwa łódzkiego [pozyskano z: http://wwwpislodzpl/data/other/ ocena_stanu_sanitarnego_woj_lodz_2014pdf, dostęp: 15062015].
Polski Komitet Normalizacyjny, Polska Norma PN-EN 1729-1: 2007. Meble. Krzesła i stoły dla instytucji edukacyjnych. Część 1: Wymiary funkcjonale, Warszawa.
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r., nr 6, poz. 69 z późn. zm.).
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2015 r., poz. 1422).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256).
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie, 2014, Stan sanitarno-higieniczny województwie warmińsko-mazurskiego w roku 2014 [pozyskano z: http://wsseolsztynpl/pliki/raporty/Raport_2014_Olsztynpdf, dostęp: 15062015].
Wąsowska E, 2000, Stanowisko pracy ucznia „Problemy Higieny – Zagadnienia Higieniczne Środowiska Szkolnego”, nr-y 66, 62 Warszawa, Polskie Towarzystwo Higieniczne.
DOI: http://dx.doi.org/10.17951/lrp.2016.35.3.321
Date of publication: 2017-06-07 13:31:25
Date of submission: 2016-05-17 11:59:42
Statistics
Indicators
Copyright (c) 2017 Renata Gawron
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.